قدرت اسیدی و ساختار مولکولی
به منظور بررسی رابطه بین ساختار مولکولی و قدرت اسیدی ، اسیدها را به دو نوع تقسیم میکنیم: هیدریدهای کووالانسی و اکسی اسیدها.
اما دو اسید فوق هر دو اکسی اسید هستند.
اکسی اسیدها
در این ترکیبات ، هیدروژن اسیدی به یک اتم O متصل است و تغییر در اندازه این اتم بسیار ناچیز است. بنابراین عامل کلیدی در قدرت اسیدی این اکسیاسیدها، به الکترونگاتیوی اتم Z مربوط میشود: H-O-Z .
گاز مورد نظر هر چه بهتر و با قدرت بیشتر بتواند نیروی واندروالسی ایجاد نماید، بهتر می تواند حل شود. از این رو هر چه مولکول گاز بزرگتر باشد، بهتر در حلال مربوطه حل می شود.
اما بسته به نوع حلال، هر چه حلال قطبی تر باشد، گاز قطبی تر بهتر در آن حل می شود و چنانچه حلال ناقطبی باشد، مولکول گازی ناقطبی در حلال مورد نظر بهتر حل می شود. به طور کلی گازها با برگاز مورد نظر هر چه بهتر و با قدرت بیشتر بتواند نیروی واندروالسی ایجاد نماید، بهتر می تواند حل شود. از این رو هر چه مولکول گاز بزرگتر باشد، بهتر در حلال مربوطه حل می شود.
اما بسته به نوع حلال، هر چه حلال قطبی تر باشد، گاز قطبی تر بهتر در آن حل می شود و چنانچه حلال ناقطبی باشد، مولکول گازی ناقطبی در حلال مورد نظر بهتر حل می شود. به طور کلی گازها با برقراری نیروی واندروالسی در حلال ها حل می شوند.
می دانید نیروی واندروالسی نیرویی است که مولکولها را در کنار یکدیگر نگاه می دارد. هر چه مقدار این نیرو بیشتر باشد، نیروی واندروالسی قویتر است؛ یعنی مولکولها با استحکام بیشتری به هم متصل می شوند و درنتیجه جدا کردن آنها از یکدیگر دشوارتر می شود، به عبارت دیگر با افزایش قدرت نیروهای واندروالسی، نقاط ذوب و جوش افزایش می یابند.
قراری نیروی واندروالسی در حلال ها حل می شوند.
می دانید نیروی واندروالسی نیرویی است که مولکولها را در کنار یکدیگر نگاه می دارد. هر چه مقدار این نیرو بیشتر باشد، نیروی واندروالسی قویتر است؛ یعنی مولکولها با استحکام بیشتری به هم متصل می شوند و درنتیجه جدا کردن آنها از یکدیگر دشوارتر می شود، به عبارت دیگر با افزایش قدرت نیروهای واندروالسی، نقاط ذوب و جوش افزایش می یابند.
جذب سطحی فرآیندی است که در جریان آن مولکولها به سطح جسمی جامد میچسبند. مثلا در ماسکهای گازی ، زغال به عنوان یک ماده جاذب برای گازهای زیان آور بکار میرود.
در جذب سطحی فیزیکی معمولی ، مولکولها ، بوسیله نیروهای و اندروالسی به سطح ماده جاذب ، گیر میکنند. بنابراین مولکولهایی از گاز که جذب سطحی شدهاند، تا همان حد تحت تاثیر قرار گرفتهاند که گویی مایع شده باشند.
در جذب سطحی شیمیایی ، مولکولهای جذب شده ، با پیوندهایی که قابل مقایسه با پیوندهای شیمیایی است، به سطح ماده کاتالیزور نگه داشته میشوند. در فرایند تشکیل پیوند با ماده جاذب ، مولکولهایی که بطور شیمیایی جذب شدهاند، دچار تغییر آرایش الکترونی درونی میشوند. پیوندهای درون بعضی از مولکولهای کشیده و ضعیف و حتی پیوند بعضی از آنها شکسته میشوند.
برای انجام موازنه، یک راه حل فرمولی وجود ندارد. که بتوان خیلی سریع به کمک آن واکنشها را موازنه نمود . برای سریع انجام دادن موازنه، باید نمونه های زیادی را حل کنید تا دست شما تند شود.
به هر حال برای موازنه کردن یک واکنش باید مراحل مختلفی طی شود. راههای مختلفی برای طی این مراحل وجود دارد، اما روش وارسی روشی است که در کتاب شیمی سال سوم به آن اشاره شده است.
در زیر روش وارسی اما مبسوط تر بیان شده است:
سرکه از جمله فرآوردههای طبیعی است که مصرف خوراکی و دارویی داشته و بیشترین کاربرد را در تهیه انواع ترشیجات دارد.
یک لیوان سرکه 33 کالری انرژی دارد و سرشار از ویتامینها و املاح معدنی است.
مصرف سرکه در انواع ترشی ها، شورها و سالادهای فصل باعث خوشمزگی، طعمدهندگی، تحریک اشتها و ترشح بیشتر شیره گوارشی شده و هضم غذا را بهتر می کند.
از سوی دیگر، سالادهایی که با ترشیجاتی نظیر سرکه طعم میگیرند، سالمترین و مغذیترین نوع سالاد هستند، زیرا این طعمها سبب جذب بیشتر مواد ویتامینی و پروتئینی موجود در مواد سالاد مثل کاهو، هویج، خیار و گوجهفرنگی میشوند. از این رو استفاده از سرکه در تهیه سالادهای فصل توصیه میشود
ادامه مطلب ...